GAZA-STAD - Militante Palestijnse groepen hebben zondag gewaarschuwd dat het Israëlische offensief in de Gazastrook het leven van de ontvoerde Israëlische militair Gilad Shalit in gevaar brengt. De korporaal werd eind juni door Palestijnen gekidnapt, waarna Israël een grootscheepse militaire campagne in Gaza begon.

Shalid kan worden gedood bij Israëlische luchtaanvallen, stelde een zegsman van de Volksverzetscomités, een van de groepen die de ontvoering claimt. Hij zei dat de Palestijnen zelf "niet de intentie" hebben om "gevangene" Gilad Shalit te vermoorden. Volgens de woordvoerder is de militair nog in leven.

Offensief

Door het jongste Israëlische offensief Herfstwolken kwamen de afgelopen vijf dagen al 47 Palestijnen om. In de strijd sneuvelde ook een Israëlische militair. Behalve de vrijlating van Shalit wil Israël met de operatie ook bewerkstelligen dat er een eind komt aan de Palestijnse raketbeschietingen van Israël.

Zaterdagavond werden een kind en een tiener gedood tijdens een actie tegen militante Palestijnen in Beit Hanoun in het noorden van de Gazastrook. Hier werd ook een 46-jarige man gedood bij een Israëlische luchtaanval op zijn huis. Een helikopteraanval in Jabaliya kostte aan drie Palestijnen het leven en verwondde er vijf.

Niet alleen in de Gazastrook, ook in ander Palestijnse gebieden voerden Israëlische militairen aanvallen uit. In Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever werd zaterdag een man onder de puinhopen van zijn huis vandaan gehaald, dat door de Israëli's was vernield.

Buitensporig

De Europese Unie (EU) bestempelde het optreden van de Israëlische militairen in de Gazastrook als buitensporig. Het recht op zelfverdediging rechtvaardigt niet het "disproportioneel gebruik van geweld" of acties die tegenstrijdig zijn met humanitaire wetten, stelde huidig EU-voorzitter Finland in een verklaring.

De EU riep tegelijk Palestijnse leiders op een einde te maken aan terroristische acties, waaronder het afschieten van raketten op Israël.

Veto

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het Israëlische optreden veroordeelt. De Verenigde Staten, die vetorecht in de raad hebben, toonden echter begrip voor het Israëlische standpunt dat de staat zich wil verdedigen tegen "terroristen". De VS hebben hun vetorecht geregeld gebruikt om anti-Israëlische resoluties te torpederen.