ISTANBUL/BRUSSEL - Turkije is bereid om een omstreden wetsartikel aan te passen over het beledigen van de Turkse identiteit. De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft dat zondag gezegd.

Artikel 301 van het Turkse wetboek van strafrecht werd de laatste jaren gebruikt om schrijvers en journalisten te vervolgen, onder wie Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk. De Europese Unie kritiseerde het artikel de laatste maanden. Het is strijdig met de vrijheid van meningsuiting, vinden EU-politici.

Joost Lagendijk, co-voorzitter van de Turkije-commissie in het Europees Parlement, noemt de toezegging goed nieuws. "Dit artikel was een van de grootste stenen des aanstoots van de EU", zegt Lagendijk, tegen wie zelf ook eens een aanklacht was ingediend op basis van het artikel. "De vraag is nu hoe ze het artikel gaan veranderen. Het liefste zie ik dat ze het geheel schrappen. En wat gaat er gebeuren met de tientallen processen die nog lopen op basis van dit artikel?".

Premier Erdogan deed zijn toezegging drie dagen voor een belangrijk rapport van de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de EU hekelt daarin waarschijnlijk de Turkse traagheid om beloftes aan de EU na te komen.

Mogelijk adviseert de Europese Commissie de EU-landen zelfs de toetredingsonderhandelingen met Turkije maar te stoppen. Grootste probleem is dat Turkije nog steeds het EU-land Cyprus niet erkent.

Turkije weigert schepen en vliegtuigen uit Cyprus toe te laten. Lagendijk vermoedt dat de Turkse toezegging een compromis over Cyprus vergemakkelijkt.