DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende vindt het doodvonnis dat over Saddam Hussein is uitgesproken "een oordeel dat past bij het schrikbewind" dat de Iraakse ex-dictator heeft uitgeoefend.

Balkenende zei dat zondag in het tv-programma Buitenhof. "Er wordt recht gedaan aan hetgeen hij heeft gedaan." Balkenende voegde eraan toe dat Nederland tegen de doodstraf is. "De doodstraf hoort eigenlijk niet." Hij wees erop dat er nog geen definitief vonnis is, omdat Saddam in hoger beroep gaat.

Niet onverwacht

PvdA-Tweede Kamerlid Bert Koenders noemt het "niet onverwacht" dat tegen de Iraakse ex-dictator Saddam Hussein de doodstraf is uitgesproken. De PvdA blijft echter tegenstander van de doodstraf, aldus Koenders zondag in een reactie op het vonnis.

"Belangrijk is dat tegen een staatshoofd dat massamoorden op zijn geweten heeft nu een rechtelijk vonnis is geveld. Geen straffeloosheid, maar een rechterlijke uitspraak." Koenders verwacht dat het vonnis in Irak zowel voor opluchting als spanning zal zorgen.

Bot

Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken heeft tevreden gereageerd op het bericht. Hoewel Nederland een verklaard tegenstander is van de doodstraf, zei Bot dat hij "gegeven de ernst van de misdaden begrijpt dat de zwaarste straf is opgelegd".

Bot verwacht dat het doodsvonnis van zondag niet het einde is van de rechtsgang tegen Saddam, wiens beroepsprocedure al maandag begint. "Deze sage zal zich nog wel voortzetten", zei Bot tijdens een bliksembezoek aan Pakistan.

De minister benadrukte dat hij het belangrijk vindt dat de straf is opgelegd door een Iraakse rechtbank, waarbij de procedures doorzichtig en openbaar waren. Dat is volgens Bot een goed tegen voor de rechtsgang in Irak. "Het is een rechtsgang die correspondeert met onze eigen, westerse rechtsgang."

Juiste straf

De doodstraf is volgens VVD-Tweede Kamerlid Hans van Baalen "de enig juiste straf voor iemand die zoveel doden op zijn geweten heeft". Van Baalen is principieel tegen de doodstraf, maar "in uitzonderingssituaties kom je er niet onderuit. Daarom begrijp ik dit vonnis heel goed", aldus het Kamerlid zondag.