BAGDAD - De vonnissen die zondag zijn uitgesproken tegen de Iraakse oud-dictator Saddam Hussein en zijn zeven handlangers zijn "een belangrijke mijlpaal" voor Irak om te laten zien dat "het Iraakse volk rekenschap van hen eist". Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in Irak zondag gezegd.

"Een voormalige dictator die door miljoenen werd gevreesd, die zijn eigen burgers doodde zonder genade of gerechtigheid, die oorlogen begon tegen buurlanden, heeft verantwoordelijkheid moeten afleggen in zijn eigen land", zei Zalmay Khalilzad.

Groot-Brittannië reageerde eveneens instemmend op de vonnissen. "Ontstellende misdrijven zijn begaan door het regime van Saddam Hussein. Het is goed dat zij die van de misdrijven tegen het Iraakse volk zijn beschuldigd, Iraakse gerechtigheid moeten ondergaan", zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Margaret Beckett.

De Finse voorzitter van de Europese Unie heeft Irak zondag opgeroepen de doodstraf tegen de voormalige president Saddam Hussein niet ten uitvoer te brengen. In een verklaring stelt de Finse voorzitter dat "de EU in alle zaken en onder alle omstandigheden tegen de doodstraf is".