BAGDAD - Tegen de voormalige Iraakse president Saddam Hussein is zondagochtend de doodstraf uitgesproken. Saddam werd schuldig bevonden aan de massamoord op 148 mannen in het dorp Dujail in 1982. De oud-dictator is veroordeeld tot dood door ophanging.

Bekijk video

Saddam heeft zichtbaar aangedaan gereageerd op het doodvonnis. Trillend schreeuwde Saddam: "Lang leve Irak. Lang leve het Iraakse volk. Allah is groter dan de bezetter." Vier bewakers voerden de voormalige president daarna met de handen op zijn rug uit de rechtszaal.

Saddam heeft eerder gezegd dat hij in het geval van een doodsvonnis het vuurpeloton verkiest boven de strop. Dat zou volgens hem de juiste manier zijn om een voormalige militair leider ter dood te brengen. Het vonnis luidde echter dood door ophanging.

Beroep

Het doodvonnis zal in het Iraakse rechtssysteem automatisch worden bekeken door een beroepsrechtbank. De beroepsprocedure begint maandag, meldde een woordvoerder van het Iraakse Hoog Strafgerechtshof zondag.

Wanneer de negen rechters van die rechtbank twijfelen aan het vonnis, kan Saddam opnieuw worden berecht. Wanneer zij de uitspraak bekrachtigen, wordt het doodvonnis binnen dertig dagen uitgevoerd.

Gratie voor Saddam of zijn handlangers is niet mogelijk. Volgens de statuten van het Iraaks Hoog Strafgerechtshof kan geen enkele autoriteit, zelfs niet de president, een veroordeelde gratie verlenen of de straf verlichten.

Schijnvertoning

Het vonnis is volgens de advocaten van de oud-dictator een schijnvertoning. "Dit is een schijnvertoning en een vonnis dat komt van een valse en illegale rechtbank die is gecreëerd door de Amerikaanse bezetter, die niet eens kan voorzien in een eerlijke rechtszaak", zei advocaat Bushra al-Khalil in Ammam, waar de groep advocaten is gevestigd.

Vreugde

Een uitbarsting van vreugde heeft zondag plaatsgevonden in Sadr-City, een van de belangrijkste sjiitische voorsteden van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Vlak nadat via een vertraagde televisie-uitzending was te zien hoe de oud-dictator Saddam Hussein het vonnis dood door ophanging hoorde, gingen mensen massaal de straat op. Ze zwaaiden met vlaggen, verwierpen Saddam en roemden hun leider, de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr.


In Sadr-City werd het nieuws met gejuich ontvangen

In de rest van Bagdad geldt zondag een volledig uitgaansverbod, uit angst voor een woedende reactie van de soennitische aanhangers van Saddam. Ook in de opstandige provincies Diyala en Salaheddin mag niemand zich op straat vertonen.

In de soennitische stad Dawr, vlakbij Saddams geboortestad Tikrit, verzamelden zich juist aanhangers van de verdreven leider. Volgens de politie scandeerden ze leuzen als "Met ons bloed en onze ziel zullen wij je verlossen, Saddam".

Ramsey Clark

De voormalige Amerikaanse minister van Justitie Ramsey Clark is zondagochtend verwijderd uit de rechtszaal. Clark leidt een internationaal team van advocaten van Saddam en zijn zeven handlangers.

Clark werd al aan het begin van de dramatische zitting verwijderd, omdat hij de rechtbank zou hebben beledigd. Clark had rechter Rauf Abdel Rahman een memo gestuurd waarin hij het Iraaks Hoog Strafgerechtshof beschuldigde van "een schijnvertoning".

De rechter voegde hem in het Arabisch toe: "Nee, u bent de schijnvertoning. Verwijder hem, eruit." Daarna schreeuwde hij in het Engels: "Eruit, eruit! U komt uit Amerika en maakt het Iraakse volk belachelijk."

Clark heeft eerder al gezegd dat de rechtszaak tegen de voormalige president politiek beïnvloed was en dat een doodsvonnis tegen Saddam "de gerechtigheid van de overwinnaar" zou zijn.

Straffen:

Doodvonnis: Saddam Hussein
Doodvonnis: voormalig Iraaks opperrechter Awad Hamed el-Bander
Doodvonnis: Barzan Ibrahim al-Tikriti (halfbroer van Saddam, hoofd van de gevreesde inlichtingendienst Mukhabarat)
Levenslang: voormalig vicepresident Taha Yassin Ramadan
Vijftien jaar gevangenisstraf: drie medeverdachten
Vrijgesproken: een medeverdachte