DEN HAAG/KEULEN/BRUSSEL/MADRID - Grote delen van West-Europa zijn zaterdagavond laat getroffen door een stroomstoring. De oorzaak daarvan lag volgens een woordvoerster van de Nederlandse beheerder van het hoogspanningsnet, Tennet, in Duitsland. De gevolgen in ons land bleven beperkt. Miljoenen Europeanen werden getroffen. De meeste mensen hebben intussen weer stroom.

In het westen van Duitsland deed zich rond 22.00 uur een probleem voor, waardoor in het Noord-Europese netwerk veiligheidmechanismen in werking traden. Volgens de woordvoerster van Tennet is een Europese stroomuitval van deze omvang zeer zeldzaam. Het netwerk is er overigens wel op ingericht om dit soort grote problemen op te vangen.

Volgens Duitse media zondagmorgen was er sprake van een probleem bij twee Duitse hoogspanningsleidingen van 400.000 volt. Hierdoor ontstond een acuut tekort aan stroom in het land, waardoor ook het Europese stroomnetwerk waarop Duitsland is aangesloten, uit evenwicht raakte.

Blackout

Het internationale systeem voorziet er dan in dat een deel van de afnemers tijdelijk wordt afgesloten om een volledige Europese "blackout" te voorkomen. Bovendien wordt er dan stroom "rondgepompt" tussen de verschillende landen om het evenwicht weer snel te herstellen.

De grootste stroomuitval werd gemeld in Frankrijk. Daar zaten meer dan vijf miljoen mensen zonder stroom, bijna 10 procent van de bevolking, van Normandië tot Lyon. De Franse autoriteiten spraken van de grootste elektriciteitstoring in dertig jaar.

Ook delen van de lichtstad Parijs werden tijdelijk in het donker gezet. Volgens het Franse stroombedrijf RTE waren de meeste problemen binnen een uur opgelost. Onder meer België, Spanje, Portugal en Italië maakten ook melding van tijdelijke stroomuitval in grote gebieden.

Nederland

Volgens Tennet ondervond Nederland slechts beperkte gevolgen van de storing. De situatie op het Nederlandse stroomnet was voor 23.00 uur al weer normaal. De meeste capaciteitsuitval werd gemeld in Noord-Brabant. Ook in het Noorden van ons land hadden een groot aantal mensen last van de stroomstoring.

Volgens een woordvoerder van stroomleverancier Essent waren er alleen korte stroomonderbrekingen van circa 10 minuten in delen van Eindhoven, Tilburg, Helmond en in de Bieschbosch-regio. Rond 22.30 uur waren alle problemen voorbij. De politie in de regio meldde geen bijzonderheden.

Volgens het Duitse stroombedrijf RWE Rhein-Ruhr was er in Duitsland mogelijk sprake van een plotselinge piekvraag in Noord-Rijnland-Westfalen. Door een koudegolf zou de vraag naar stroom (voor warmte) onverwacht hoog zijn geweest. RWE onderzoekt de precieze oorzaak van de storing nog. Getroffen waren onder meer delen van Keulen.

Ook op de luchthaven Keulen-Bonn viel de stroom uit en moest de noodstroom worden ingeschakeld. In het zuiden van Duitsland waren er eveneens storingen, onder meer in Beieren.

Het treinverkeer in West-Europa liep op enkele plaatsen enige vertraging op, onder meer op de hogesnelheidsverbindingen. Lokale politie- en brandweerposten in alle getroffen landen kregen veel telefoontjes te verwerken, maar voor zover bekend hebben zich nergens echt grote problemen voorgedaan.