MOSKOU - De Russische politie is zaterdag opgetreden tegen ultranationalisten die een verboden mars door Moskou wilden houden. Veiligheidskrachten namen in de Russische hoofdstad tientallen demonstranten vast.

Bekijk video

Veel betogers brachten de Hitlergroet en droegen hakenkruisen. Zij protesteerden tegen de toevloed van niet-Russen. Ze sloten zich aan bij een manifestatie van nationalistische partijen die wel was toegestaan. Daaraan deden naar schatting 2000 mensen mee.

Vechtpartij

In Sint-Petersburg beëindigde de politie met geweld een vechtpartij tussen rechtse extremisten en linkse tegenstanders. Hier werden ongeveer vijftig personen opgepakt.

Zaterdag werd in Rusland voor de tweede keer de Dag van de Nationale Eenheid gevierd om de bevrijding van Moskou van de Pools-Litouwse bezetting in 1612 te herdenken. Met de bevrijding kwam een einde aan jaren van burgeroorlog en buitenlandse overheersing van Rusland.

Extreem rechts greep de feestdag vorig jaar al aan om tegen de komst van niet-Russen naar Rusland te betogen. De politie trad toen niet op tegen betogers die de Hitlergroet brachten en Heil Hitler riepen.

Confrontatie

De verhouding tussen Russen en andere nationaliteiten in het multinationale Rusland is de afgelopen maanden drastisch verslechterd. In sommige regio's kwam het tot confrontaties tussen Russen en migranten uit voormalige Sovjetrepublieken in de Kaukasus.

De Dag van de Nationale Eenheid vervangt de nationale feestdag voor de Oktoberrevolutie van 1917, die na de val van het communisme Dag van Nationale Verzoening werd.