WASHINGTON - Vier Amerikaanse kranten die hun lezerspubliek vooral vinden bij de strijdkrachten, willen dat minister van Defensie Donald Rumsfeld direct opstapt of wordt ontslagen.

"Rumsfeld moet vertrekken", schrijven zij in een commentaar dat maandag verschijnt, een dag voor de verkiezingen voor het Congres. Dat berichtte de nieuwszender NBC zaterdag.

"Dat een meerderheid van de Amerikanen vindt dat Rumsfeld heeft gefaald, is een ding. Maar als de huidige militaire leiders in ons land openlijk beginnen te breken met hun minister van Defensie, is het duidelijk dat hij de controle aan het verliezen is over de instelling die hij zogenaamd leidt", aldus de bladen Army Times, Air Force Times, Navy Times en Marine Corps Times.

Bush

President George Bush zei eerder deze week nog dat Rumsfeld niet voor zijn baan hoeft te vrezen. Hij wil hem tot het einde van zijn tweede ambtstermijn in 2008 handhaven als minister. De bewindsman ligt onder vuur onder meer wegens de zich voortslepende strijd in Irak. Ondanks de grote Amerikaanse inspanningen neemt het dodelijke geweld in het Arabische land alleen maar toe.