DEN HAAG - De prins Claus Prijzen zijn woensdagmiddag voor het eerst in hun geschiedenis uitgereikt zonder dat de naamgever daarbij was. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima woonden de uitreiking bij maar geen van hen voerde het woord. De kroonprins overhandigde wel enkele van de bekroningen.

De bijeenkomst in de Ridderzaal in Den Haag had een vanzelfsprekend soberder karakter dan voorgaande jaren vanwege het overlijden van prins Claus. Dit keer geen weggeworpen stropdas of een liefdesverklaring aan de koningin.

Serieus

Tussen optredens van Youssou N'Dour en enkele rappers waren de toespraken uiterst serieus en werd stilgestaan bij het verscheiden van de grondlegger van het fonds. "Het fonds moet verder maar hij liet ons een rijke erfenis na", sprak de voorzitter van de organisatie, prof. dr. A. Niehof.

Het was voor de zesde maal dat de prijzen werden toegekend. Wegens een renovatie van het Koninklijk Paleis op de Dam was uitgeweken naar de Ridderzaal op het Binnenhof.

Prijs van 100.000 euro

De Marokkaanse wetenschapper/schrijver Mohammed Chafik kreeg uit handen van Willem-Alexander de Grote Prins Claus Prijs van 100.000 euro. Chafik werd bekroond vanwege zijn inzet voor de emancipatie van de Berbercultuur. De schrijver publiceerde onder meer een Berber-Arabisch woordenboek en het Manifeste Amazigh, volgens het Prins Claus Fonds "aftrap en ijkpunt voor de emancipatie van de Berbertaal- en cultuur".

Chafik is dit jaar benoemd tot rector van het Institut Royal de la Culture Amazigh in Rabat. Dit werd in 2001 opgericht. Hij toonde zich zeer verrast en vereerd met de prijs die volgens hem ook voor de Marokkaanse gemeenschap in Nederland een vorm van erkenning inhoudt.

Ook prijs voor Youssou N'Dour

Behalve de grote prijs, werden negen kleinere toegekend, onder andere aan Youssou N'Dour. De Senegalese zanger was speciaal voor de uitreiking tussen optredens in Scandinavië naar Nederland gekomen. Hij kreeg zijn prijs ook uit handen van Willem-Alexander. Speciaal was de aanwezigheid van de Afghaanse schrijver Mehri Maftun. Hij kreeg vorig jaar een award maar kon zijn prijs vanwege de omstandigheden in zijn land toen niet komen ophalen. Dit keer was hij er wel en kon hij zijn beloning uit handen van de kroonprins in ontvangst nemen.

De Prins Claus Prijzen zijn ingesteld bij de 70e verjaardag van prins Claus in 1996. Ze worden jaarlijks toegekend aan kunstenaars en denkers en aan culturele organisaties in Afrika, Azië, Latijns Amerika en de Caraïben, voor bijzondere prestaties op het gebied van cultuur en ontwikkeling.