ROTTERDAM - De politie en brandweer hebben zaterdagochtend in Rotterdam het zwembad Charlois aan de Gooilandsingel ontruimd nadat in de machinekamer een leiding van de verwarming was gesprongen.

"Dat bracht nogal wat stoom en overlast met zich mee", aldus een woordvoerder van de brandweer. Er vielen geen gewonden. De 250 gasten uit het zwembad werden opgevangen in theater Zuidplein.

Door het springen van een leiding in het zwembad raakte de kelder van dat bad vol water. Dat water liep kwam uiteindelijk op straat terecht.


Marc Wijtkamp | De gesprongen leiding bracht veel stoom met zich mee

Volgens Eneco kwam er rond 11.00 uur een melding binnen dat er mogelijk een lek in het zwembad was ontstaan. Door de stoomvorming werd aanvankelijk aan brand gedacht. Het zwembad werd direct ontruimd, waarna de brandweer het water uit de machinekamer wegpompte. Eneco draaide een leiding op straat dicht waardoor het Ikazia ziekenhuis, het winkelcomplex Zuidplein en evenementencomplex Ahoy enkele uren zonder heet water kwamen te zitten.


Marc Wijtkamp | Hoe lang de reparatie gaat duren, is niet bekend

De wateroverlast breidde zich uit tot het busstation bij Zuidplein. Zaterdagmiddag rond 14.00 uur is de situatie weer onder controle geraakt, zo meldde een politiewoordvoerster.

Connexxion zag zich gedwongen enkele delen van het busstation te sluiten. Voor reizigers leidde dat niet tot problemen, aldus een woordvoerster.


Sven van Beek | Veel wateroverlast na de gesprongen leiding Danny Hoogendijk, eigenaar van Grandcafé Champs-Elysée aan de Gooilandsingel, maakte als eerste melding van de stoomvorming. Zijn café grenst aan de achterzijde van het zwembad, waar het ketelhuis van het bad gesitueerd is. Even na half tien wilde hij in zijn kelderkast het licht hoger draaien.

Turks stoombad

"Het leek wel alsof ik in een Turks stoombad terecht kwam", aldus Hoogendijk. Hij waarschuwde het personeel dat in het zwembad aan het werk was. Nog voordat de brandweer voorreed was het zwembad al ontruimd. Door de lekkage bij zijn buren droop het vocht van zijn muren.

"Dit is het drukste weekend van het jaar", aldus Hoogendijk. Door een concert van George Michael op zaterdag en een optreden van de zanger Wolter Kroes in Ahoy', heeft hij alleen al op zaterdag 150 reserveringen.

In december vorig jaar ontstond een groot lek in de Hoogstraat nabij de Koopgoot. Duizenden liters heet water stroomden toen het winkelcentrum binnen. Meerdere mensen raakten gewond en panden liepen waterschade op. In juni van dit jaar onstond bij het Hofplein een lek in het leidingennet van de stadsverwarming. Daarbij raakte niemand gewond.