UTRECHT - De NS is bereid af te zien van de tweede prijsverhoging volgend jaar, als de overheid daar een financiële compensatie tegenover zet. Dat zei NS-topman A. Veenman woensdag tegen het ANP.

Volgens de president-directeur moet er dan wel sprake zijn van een structurele compensatie. Een prijsverhoging levert per slot van rekening jaarlijks hogere inkomsten op, aldus Veenman. Het gaat volgens de topman echter om "heel veel" geld. Daarom vraagt hij zich af of de regering bereid is daar toe over te gaan.

Overleg met minister

De NS is inmiddels in overleg met minister De Boer (Verkeer en Waterstaat) over de prijsverhogingen van 4,9 procent per januari en nog eens 4,15 procent per juni volgend jaar. De bewindsman heeft naar eigen zeggen de Spoorwegen opgedragen af te zien van die tweede tariefsverhoging.

Het bedrijf zegt niet zo goed te weten wat het met deze mededeling aan moet en heeft om verduidelijking gevraagd. "Wij hebben een aantal vragen voor De Boer. Die heeft hij nu in behandeling", zei Veenman.

Hij benadrukte het belang van de duurdere kaartjes. "Als de NS de dienstverlening wil verbeteren, is dit echt noodzakelijk."