DORDRECHT - Drie leden van de zigeunerfamilie N., die twee jaar geleden van de gemeente Driebergen een premie van 600.000 gulden heeft ontvangen om te vertrekken, zijn woensdag in Dordrecht voor onder meer heling en diefstal veroordeeld. Ze kregen celstraffen tot vier maanden opgelegd.

Vader W.N., tegenwoordig woonachtig in Zeist, hield zijn onschuld vol. Hij zei dat hij zoveel geld van Driebergen had gekregen dat hij niet hoefde te stelen. Toch achtte de rechter hem schuldig aan heling van een gestolen Mercedes van ruim 36.000 euro. De auto kwam uit Papendrecht. Daar waren bij een inbraak de sleutels van de bolide buitgemaakt.

Woninginbraak

Vader kreeg ook straf voor zijn deelname aan een poging tot woninginbraak in de gemeente Steenbergen. Zijn vrouw E.N. uit Zeist kreeg voor datzelfde feit drie maanden celstraf, waarvan een maand voorwaardelijk.

De 21-jarige dochter van het stel, E.N. had onder meer antiek en bankpassen uit de woning van een bejaarde man uit Zeist gestolen. Ze kreeg dezelfde straf als haar moeder. Tegen de drie waren gevangenisstraffen tot zes maanden geëist.

Bewijs ontbrak

Aanvankelijk verdacht justitie het gezin van ruim dertig feiten in de politieregio Zuid-Holland Zuid, maar bewijs daarvoor ontbrak. Raadsman D. van den Heuvel heeft hoger beroep ingesteld namens de familie. Volgens hem zijn de straffen veel te hoog en heeft zowel justitie als de rechter zich te veel laten leiden door de strafbladen van de gezinsleden.