PYONGYANG - Noord-Korea heeft zaterdag gezegd het internationale beraad over zijn nucleaire programma niet langer te willen voeren met Japan. Pyongyang vindt het onacceptabel dat Japanse politieke leiders weigeren om Noord-Korea te beschouwen als een kernmacht, aldus het Japanse persbureau Kyodo. Dat baseert zich op een verklaring van de Noord-Koreaanse autoriteiten.

Noord-Korea heeft zich kortgeleden bereid verklaard om zonder voorwaarden vooraf het zogeheten zeslandenberaad over het atoomprogramma te willen hervatten. Dat beraad, dat al lange tijd stil ligt, volgt op een ondergrondse kernproef die Noord-Korea heeft gehouden.

Aan het overleg doen behalve Japan en Noord-Korea ook de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Rusland en China mee. Pyongyang heeft nu gezegd dat "minder deelnemers het beraad mogelijk ook vruchtbaarder zullen maken".

Volgens de stalinistische leiding van Noord-Korea hoeft Japan geen moeite te doen om mee te vergaderen. "De VS zijn er ook bij en Japan is gewoon een deelstaat van Amerika", aldus de verklaring. De Japanse regering heeft nog niet gereageerd.