ROTTERDAM - De Rotterdammer die een jonge vrouw bijna drie jaar vasthield in een hennepkwekerij wordt alsnog in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht onderzocht. Dat bleek vrijdag bij een pro-formazitting voor de rechtbank in Rotterdam.

De 60-jarige H.B. verbleef eerder dit jaar al in het PBC, maar werd daar ziek doordat zijn medicijnen per ongeluk met die van de man in de cel naast hem werden verwisseld. De verdachte verbleef daarna twee maanden in het ziekenhuis, zei zijn advocaat J. Broers vrijdag. Als hij weer terug moet zou de stress van het verblijf daar hem fataal kunnen worden.

De politie rolde in februari de hennepkwekerij aan de Roseveldstraat in Rotterdam-West op en trof een 28-jarige Rotterdamse vrouw aan die sinds mei 2003 werd vermist. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had B. de vrouw aan handen en voeten geketend. Hij zou haar hebben mishandeld en verkracht. Justitie verdenkt de man ook van verkrachting van een andere jonge vrouw, van Bosnische afkomst.

B. zit sinds februari vast. De zaak is vrijdag aangehouden. De inhoudelijke behandeling kan pas nadat het onderzoek in het PCB is afgerond en het rapport klaar is. Ook moeten nog getuigen worden gehoord door de rechter-commissaris.