BRUSSEL/LONDEN - De Europese Commissie plaatst nieuwe vraagtekens bij de door Turkije gewenste toetreding tot de Europese Unie. Volgens de commissie is het tempo van de noodzakelijke hervormingen gedaald. Ook dringt de commissie er bij de regering in Ankara op aan de vrijheid van meningsuiting te garanderen.

Dat meldde de Britse omroep BBC vrijdag. De BBC baseerde zich op de ontwerptekst van het verslag over Turkije dat de commissie volgende week wil presenteren.

De commissie kondigt aan dat zij er scherper op gaat toezien dat Turkije voldoende vorderingen maakt. Bij een ernstig verzuim kunnen de onderhandelingen worden geschorst.

De belangrijkste mensenrechtengroepering van Turkije stelde eerder vrijdag dat de vrijheid van meningsuiting in Turkije sinds het begin van dit jaar is achteruitgegaan. Volgens de voorzitter van de Turkse vereniging voor de mensenrechten (IHD), Yusuf Alatas, is er geen vooruitgang geboekt wat betreft de mensenrechten en vrijheden in de eerste negen maanden van 2006.