AMSTERDAM - De Europese Unie moet een gezamenlijk leger oprichten om tegenwicht te kunnen bieden tegen de Verenigde Staten. Dat zegt D66-lijsttrekker Alexander Pechtold in een interview met NU.nl. "Er is één antwoord vanuit Europa nodig."

Pechtold bekritiseert de huidige Amerikaanse regering van George W. Bush. "Hij heeft zich geprofileerd als een politieagent die geïnteresseerd is in olie, het tot in treurens toe najagen van terroristen en mensenrechten aan zijn laars lapt", aldus Pechtold over de Amerikaanse president.

Een Europees leger moet volgens Pechtold "ingrijpen in de brandhaarden van deze wereld".

D66 is voorstander voor intensievere Europese samenwerking en ziet Nederland als "stadsstaat in Europa".

Economische groei

"Europa komt vaak slecht in het daglicht als het gaat om gatenkaas of haring of de kwaliteit van zwembaden. Dat zijn excessen die geen recht doen aan de grote voordelen. Denk maar niet dat de economische groei bereikt was als we er alleen voor stonden", aldus Pechtold.

De Europese Unie moet meer samenwerken op het gebied van buitenlands beleid, vindt D66. "Ook zaken als vluchtelingenbeleid moeten daaronder vallen. Als er in Spanje boten met vluchtelingen aankomen uit Noord-Afrika moeten we niet denken dat dat een probleem van Spanje is. Met een bus zitten die mensen zo bij ons in de stad", zegt Pechtold.