TARIN KOWT - Minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken is optimistischer geworden over de kansen voor wederopbouw in Uruzgan, de Afghaanse provincie waar de Nederlandse militairen actief zijn. De bewindsman liet zich vrijdag op Kamp Holland bij Tarin Kowt bijpraten door commandant Theo Vleugels.

Bot noemde de missie bemoedigend en robuust. "Er moet soms gevochten worden maar wederopbouw is mogelijk", aldus de minister. "We staan aan het begin maar ik ben positief over de plannen en de samenwerking met de lokale autoriteiten."

Vlak daarvoor had Bot in een grote tent de manschappen toegesproken. Daarbij sprak hij zijn waardering uit voor hun pioniersgeest en het zware karwei waar de 1400 Nederlandse militairen in Uruzgan voor staan. Van hen zitten er ongeveer 1000 op Kamp Holland en 400 in Deh Rawod.

Kandahar

Eerder op de dag bracht de minister een bliksembezoek aan de militaire basis in Kandahar waar generaal Ton van Loon sinds woensdag de hoogste bevelhebber is van ISAF in het zuiden van Afghanistan. Ook Britse en Canadese troepen vallen onder zijn commando in de rumoerige provincies Kandahar en Helmand.

Van Loon zei niet te verwachten dat de Taliban deze winter nog grootschalige acties zullen ondernemen. Een pauze zal er niet komen maar hij wijst erop dat ze forse klappen hebben gehad door de actie Medusa in Kandahar. Vooral in de regio's waar de Britten en Canadezen zitten, werd heftig gevochten. Maar Van Loon meent dat daar nu ook meer ruimte is voor wederopbouw.

Bezorgd

De generaal ontkent dat de Canadezen bezorgd zijn over de nadruk die Nederland legt op de wederopbouw en niet wil vechten. "Ontwikkeling van Afghanistan is nu eenmaal ons gezamenlijke doel. Maar de kritiek is bovendien onjuist, want de Nederlanders zelf kunnen heel goed vechten als het nodig is", aldus de kersverse bevelhebber.

Van Loon maar ook Vleugels is redelijk positief over een dorp in Helmand waar de ISAF een akkoord heeft gesloten met dorpsoudsten. Die zeggen de veiligheid te garanderen van hun inwoners en de Taliban buiten te sluiten. Wel moet er volgens hem op worden gelet dat de Taliban toch niet heimelijk terugkeren.