VERONA/BRUSSEL - Het aantal verkeersdoden in Nederland daalt dit jaar waarschijnlijk met 13 procent tot 696, zo blijkt uit een raming van de Europese Commissie op basis van de eerste negen maanden.

Het goede resultaat is vooral te danken aan de laatste maanden. De zonnige en droge herfst speelt wellicht een gunstige rol, zei een deskundige van de Europese Commissie vrijdag. Nederland telde in het eerste halfjaar 2006 juist meer verkeersdoden dan in dezelfde periode in 2005.

In de hele Europese Unie zal het aantal dalen met 13 procent, verwacht Brussel. De beste resultaten zijn geboekt in Letland en Oostenrijk (min 26 procent). In Polen en Spanje gaat het ook goed: automobilisten rijden daar voorzichtiger door invoering van het puntenrijbewijs. Wie te vaak in de fout gaat, raakt zijn roze papiertje kwijt.

Herfst

Overal was de herfst vrij gunstig voor verkeersdeelnemers. Dit jaar vielen er 8 procent minder doden op de weg dan vorige herfst in de Europese Unie, meldde Europees Commissaris Jacques Barrot (Verkeer). "Dit is tweemaal zoveel dan de jaren ervoor. Als we dit volhouden, dan halen we ons ambitieuze doel om het aantal verkeersdoden tussen 2001 en 2010 te halveren.''

Verkeersspecialisten uit dertig landen vergaderen vrijdag en zaterdag in Verona (Italië) over veiligheid op de weg. Ze spreken vooral over kinderen, tweewielers en nieuwe snufjes voor verkeersveiligheid.