BAGDAD/KERBALA - In verscheidene delen van Irak zijn donderdag en vrijdag de lichamen gevonden van honderden slachtoffers van het sectarisch geweld dat het land teistert.

In Kerbala, een sjiitische stad ten zuiden van Bagdad, openden de autoriteiten vrijdag een vers massagraf waarin 176 stoffelijke overschotten bleken te liggen.

In Bagdad zelf meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken de vondst van 56 lijken binnen 24 uur. Dat aantal is zelfs voor de Iraakse hoofdstad, waar dagelijks tientallen moorden en executies plaatsvinden, vrij hoog.

De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr heeft vrijdag alarm geslagen over de lauwe internationale reactie op de groeiende humanitaire crisis in Irak. De instantie stelde vrijdag dat de situatie in het door geweld ontwrichte Arabische land nog slechter is dan waarop men in de aanloop naar de Amerikaanse invasie van Irak, in 2002 en 2003, was voorbereid.

Geldgebrek

De Unhcr heeft vertegenwoordigers van donorlanden donderdag bijgepraat over de gevolgen van het dagelijkse geweld. Zo zijn binnen Irak al honderdduizenden mensen hun huizen ontvlucht. Het probleem gaat de capaciteit van hulporganisaties "praktisch te boven", aldus een woordvoerder in Genève. De Unhcr zelf heeft te kampen met "ernstig" geldgebrek om vluchtelingen te helpen.

In 2002 had het agentschap 154 miljoen dollar gereserveerd om voor de te verwachten vluchtelingenstroom van 600.000 Irakezen te zorgen. Het heeft nu slechts 29 miljoen dollar voor Irak, terwijl er meer dan vijf keer zoveel vluchtelingen zijn.

Binnen Irak zijn zeker 1,6 miljoen mensen op de vlucht. Nog eens 1,8 miljoen mensen hebben hun toevlucht over de grens gezocht. In Jordanië bevinden zich 700.000 Irakezen, terwijl 600.000 Irakezen naar Syrië zijn gevlucht. Alleen al in oktober kwamen circa 40.000 Irakezen dat buurland binnen.

Bermbom

Donderdag kwamen drie Amerikaanse soldaten om toen hun voertuig in het oosten van de Iraakse hoofdstad Bagdad werd opgeblazen door een bermbom. Bij gevechten in de westelijke provincie Anbar sneuvelde een marinier.

Het Amerikaanse leger heeft dit vrijdag meegedeeld. Sinds het begin van de oorlog in Irak, maart 2003, zijn daar nu al zeker 2.826 Amerikaanse militairen omgekomen. Aan Britse zijde kwamen 120 soldaten om het leven.