ENSCHEDE - De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de ontsnapte tbs'er K. van der K. aangehouden op de weg tussen Enschede en Haaksbergen. De man had zich op 27 oktober onttrokken aan het toezicht van zijn begeleider in het centrum van Haaksbergen.

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie liet vrijdag weten dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat de man tijdens zijn onttrekking strafbare feiten heeft gepleegd. Het Korps landelijke politiediensten onderzoekt dit.

Rekken

De man zei bij zijn aanhouding op weg te zijn naar de inrichting De Oldenkotte in Rekken, waar hij eerder verbleef. Hij is in 1996 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs voor de dood van een 89-jarige vrouw.

Van der K. bracht de vrouw tijdens een roofoverval in 1995 buiten bewustzijn door een in ammoniak gedrenkte prop in haar mond te stoppen. De vrouw stikte doordat de prop te diep in haar keel geduwd werd. Psychiaters van het Pieter Baan Centrum rapporteerden aan de rechtbank in Rotterdam dat de kans op herhaling zeer groot was.

De politie liet woensdag een opsporingsbericht uitgaan, waarin de foto en volledige naam van de man werden vrijgegeven. Dat bericht leidde tot vijftig tips, die geen van allen aanleiding waren voor de aanhouding. De politie zag de man lopen en hield hem aan.