ANKARA - Als Turkije niet wordt toegelaten tot de Europese Unie, zou het land zich moeten aansluiten bij de Noord-Amerikaanse Vrijhandelszone NAFTA. Dit idee heeft de Turkse leider van de regerende AK-partij, Recep Erdogan, voorgesteld aan de Amerikaanse president Bush, zo berichtte het Turkse persbureau Anatolia woensdag.

"Het zal niet het eind van de wereld zijn als Turkije niet bij de EU komt. We zullen zeker een uitweg vinden", zo citeerde het persbureau Anatolia de AK-leider.

Erdogan zou dit tegen Turken die in New York wonen hebben gezegd na zijn ontmoeting met Bush. "In deze context heb ik Bush voorgesteld dat zij ons opnemen in NAFTA", zo voegde hij eraan toe.

De AK-leider deed zijn uitspraak aan de vooravond van de EU-top die deze week in Kopenhagen wordt gehouden. De Unie zal dan formeel tien landen uitnodigen om lid te worden in 2004. Turkije is het enige land dat graag lid wil worden van de unie, maar waarmee nog geen onderhandelingen over de toetreding zijn begonnen. Turkij wil dat tijdens de top een datum wordt vastgesteld.

Bush zei dinsdag dat de Verenigde Staten zich achter de Turkse wens scharen om toe te treden. "Wij staan aan uw kant in uw verlangen om u bij de Europese Unie aan te sluiten", zo zei Bush tegen Erdogan tijdens hun ontmoeting op het Witte Huis.