GRONINGEN - Aan de Rijksuniversiteit Groningen is een methode ontwikkeld om gentherapie tegen kanker te verbeteren. Gentherapie is een nog nieuwe behandelmethode waarmee gunstige resultaten zijn geboekt bij onder meer kanker, hart- en vaatziekten en hemofilie.

De methode kent tot nu toe echter ook een aantal bezwaren. De aan de Rijksuniversiteit Groningen werkzame Amerikaanse onderzoeker David Curiel heeft voor een aantal daarvan nu een oplossing gevonden.

Bij gentherapie wordt een stukje DNA in een zieke cel ingebracht, waarna het DNA als genezend eiwit kan fungeren. Om het DNA naar binnen te krijgen, wordt veelal gebruik gemaakt van het verkoudheidsvirus. Curiel ontwikkelde een methode om dat virus selectief naar de juiste plaats, de tumorcellen, te sturen. Dankzij zijn ontdekking werkt het verkoudheidsvirus nu beter voor bepaalde soorten tumorcellen.

Het is een belangrijke verbetering van de gentherapie tegen kanker, aldus de Rijksuniversiteit Groningen. Overigens is het onderzoek nog niet getest bij mensen maar uitsluitend dierexperimenteel. Nu de resultaten daarvan zo gunstig zijn, kan de gentherapie tegen kanker verder worden geoptimaliseerd.

Curiel is hoofd van het Gene Therapy Center van de University of Alabama in Birmingham in de VS. Hij hoopt vrijdag 20 december aan de Rijksuniversiteit Groningen te promoveren.