AUCKLAND - Prins Willem-Alexander heeft de opmerking tegen een Nieuw-Zeelandse radiojournalist dat "zijn privéleven hem niet aanging", eerder deze week tijdens een privéverblijf in Queenstown, als een grap gemaakt. Dat zei hij vrijdag in Auckland tegen Nederlandse journalisten.

"Ik heb dat als een grap gezegd. We zijn ons hotel uitgekomen, we zelfs hebben nog foto's laten maken." Daarop wilde de zich al geruime tijd voor het hotel ophoudende verslaggever meer weten over het vrije weekeinde van prins en prinses in Queenstown, een rustpunt van twee dagen tussen de officiële reis door Australië en die door Nieuw-Zeeland .

Invloed

"Ik zei: het gaat je niet aan. Dat was hem van te voren ook verteld. Maar goed, 't is jammer, maar niet van invloed op de reis", aldus de prins over de 'kwestie'. Die haalde buitenlandse persbureaus als AFP en DPA nadat de verslaggever in zijn programma opgewonden kondschap had gedaan van het feit dat hij door de prins was afgeserveerd. Alexander zou 'bits' zijn geweest en toeschouwers stomverbaasd hebben achtergelaten.

"Ik heb die uitzending niet gehoord", aldus Willem-Alexander. De prins wees er vrijdag ten overvloede nog wel op dat hij zijn privéleven "koestert".

Voorzorgslanding

De officiële reis naar Nieuw-Zeeland kwam ook extra in het nieuws door de voorzorgslanding die een Jetstream 32 met het prinselijk paar maakte kort na het vertrek van het vliegveld van Nelson. Er waren een brandlucht en rook voor in het toestel. "Het kwam door een aanlopende ventilator van de airco", aldus de prins, die inmiddels een onderzoeksrapport van de overheid heeft ontvangen.

Hij heeft zich tijdens de vlucht geen enkel moment zorgen gemaakt en de vliegveiligheid was geen moment in gevaar: "Het was geen elektrische rook, dat merk je meteen. Maar het was een juiste beslissing van de piloot om terug te keren. In zo'n situatie geldt: als je kunt landen, landen."

Frustrerend

Het paar heeft genoten van de reis. "Het was de moeite waard", aldus Maxima, die het "wel frustrerend" vindt dat haar man en zij tijdens het overladen programma niet overal de tijd aan konden besteden die ze eigenlijk nodig hadden gehad. "Geen bezoek is lang genoeg." Maar ze vindt het 'waanzinnig' hoeveel je toch op een reis als deze kunt leren.

Met name van het Antarctica Institute was het paar onder de indruk. De prinses vertelde al lang geleden gedroomd te hebben van een verblijf op Antarctica om onderzoek te doen. Misschien komt het er nog weleens van, aldus de prins. Je kunt er zoveel van leren waar je als mens wat aan hebt, bijvoorbeeld van de pinguïns die warmte om hun hart opslaan waardoor ze in ijzige kou toch kunnen blijven leven. Onderzoek daarnaar kan de medische wetenschap volgens Willem-Alexander wel wat opleveren.

Kinderen

Zaterdagmiddag echter vliegt het stel gewoon naar huis, naar de kinderen. Ze kijken er verlangend naar uit. Het Antarctica Institute gaf enorme pluche pinguïns voor hen mee. "Ze krijgen al veel te veel cadeaus", vindt papa.

Uitrusten

Uitrusten is er niet bij. Maandag is er gewoon vergadering en woensdag vliegt de prins alweer naar Kaapstad voor zijn activiteiten op het gebied van waterbeheer.