MARRUM - De reddingsactie van de ruim honderd paarden die bij Marrum vaststaan in het water kan nog de hele dag gaan duren. Dat zegt districtshoofd Nico Minnema van landschapsorganisatie It Fryske Gea.

It Fryske Gea, eigenaar van het land waar de paarden staan, vaart vrijdagochtend eerst een veearts naar de ongelukkige paarden toe. De arts inspecteert dan de paarden om te kijken of ze fit zijn.

Het plan is om de dieren door het inmiddels gezakte water in de kwelder naar de veilige zeedijk te laten lopen. Voor te zwakke dieren zou een voettocht door het water fataal kunnen zijn.

Overtocht

De dieren krijgen voor de overtocht overigens wel eerst voer en water. Wanneer de overtocht begint is nog onduidelijk. Het water is dan wel gezakt, maar hoe diep het precies is weet It Fryske Gea niet.

Daarom gaat zij vrijdagochtend peilen om te kijken of een reddingsactie kans van slagen heeft. Daarna gaan It Fryske Gea, de brandweer, de gemeente en andere betrokkenen overleggen over de te volgen strategie.

Storm

De paarden in Marrum staan al sinds de nacht van dinsdag op woensdag ingesloten, nadat de kwelders bij de Waddenzee door de storm waren ondergelopen.

Longontsteking

Het aantal dode paarden is inmiddels opgelopen. Achttien dieren waren al verdronken of op andere manier omgekomen. Enkele paarden die met bootjes zijn geëvacueerd zijn na hun redding aan een longontsteking overleden.