AMSTERDAM - Vingerafdrukken zijn zo eenvoudig na te maken, dat dit de technische bewijsvoering in rechtszaken bedreigt. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. In criminele kringen zou een boek rondgaan waarin het namaken wordt uitgelegd. Ook zou worden verwezen naar een wetenschappelijk rapport van het ministerie van Justitie.

Volgens de krant worden meerdere methoden om vingerafdrukken te kopiëren beschreven. Zo kan over een gekopieerde vingerafdruk een laagje houtlijm worden gesmeerd. Zodra deze droog is, kan de lijmlaag van het papier worden gehaald en op de eigen vinger worden geplakt.

Stempels

Ook zou het mogelijk zijn rubberen stempels te maken van vingerafdrukken die zijn gedigitaliseerd, zoals in het nieuwe paspoort. Als de chip in het paspoort wordt uitgelezen, zou kopiëren een koud kunstje zijn.

De politie heeft een verzameling van ongeveer 1,6 miljoen vingersporen. De Utrechtse bijzonder hoogleraar Jan Grijpink stelt dat inmiddels met ruim honderdduizend vingerafdrukken uit dit systeem is gefraudeerd.