DIYARBAKIR - Het dodental door de overstromingen in het verarmde zuidoosten van Turkije loopt verder op. In de nacht van woensdag op donderdag kwamen twaalf mensen om het leven, meldden lokale functionarissen. Daarmee komt het dodental op 34.

Op een na vielen alle nieuwe doden in de stad Batman. Onder de slachtoffers zijn negen kinderen. De meesten werden door het water verrast toen de rivier Iluh buiten zijn oevers trad en enkele krottenwijken onder water zette, aldus gouverneur Haluk Imga van de provincie Batman.

Woensdag vonden al 22 mensen de dood door de watersnood die het gevolg is van overvloedige regenval. Het zijn de ergste overstromingen in de Koerdische regio sinds 1937. Gouverneur Imga schat de schade in zijn provincie alleen op 12 miljoen Turkse lire (bijna 6,5 miljoen euro).

Nalatigheid

Volgens de media is de omvang van de natuurramp zo groot als gevolg van nalatigheid van de plaatselijke autoriteiten en ongecontroleerde bebouwing. Militairen zijn ingeschakeld om te helpen bij de reddingswerkzaamheden. Honderden mensen zijn dakloos geworden.