LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden heeft twee jonge mannen donderdag veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor het doodrijden van een bejaarde vrouw tijdens een straatrace. De rechter noemde de race "een dollemansrit".

De 25-jarige S. V. uit Leeuwarden en de 22-jarige N. van D. uit Berlikum hielden op 28 juni een straatrace tegen elkaar. Al jakkerend door de straten van Leeuwarden reed V. op de Spanjaardslaan een bejaarde vrouw dood, toen zij met haar fiets over wilde steken. Vier maanden van de straf voor Van D. zijn voorwaardelijk.

Risico

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden tegen V. drie jaar en tegen Van D. twee jaar cel. Justitie vindt dat de verdachten door onder meer veel te hard te rijden bewust het risico namen andere verkeersdeelnemers in gevaar te brengen. De rechtbank vindt die stelling niet te bewijzen. Toch is het vonnis streng.

Normaal voor zo'n verkeersongeval is een jaar cel. De rechtbank geeft echter hogere straffen omdat de jongens geen enkel verantwoordelijkheidsgevoel zouden hebben. Ze hebben nog niet veel rij-ervaring, maar kregen wel al veel verkeersboetes. Ook de emotionele schade die bij de nabestaanden van het slachtoffer is aangericht weegt voor de rechtbank zwaar mee.

Auto's

De auto's van het tweetal zijn in beslaggenomen en die krijgen ze niet meer terug. Ook mogen V. en Van D. allebei vijf jaar lang niet auto- en brommerrijden.