AMERSFOORT - Het ijs is nog niet dik genoeg voor georganiseerde toertochten. Nog geen enkele ijsclub heeft voor de eerstkomende dagen bij de KNSB een tocht aangemeld. "Het ijs is niet voor 100 procent betrouwbaar. Het is heel verstandig wat verenigingen doen", vindt Jaap Wansinck, voorzitter van de sectie toerschaatsen.

De straffe wind en de relatief hoge watertemperatuur spelen de organisaties parten. Het ijs op plassen en meren groeit dan maar langzaam aan. "Op sommige plassen ligt nog helemaal geen ijs, op andere ligt pas een laagje van een nacht vorst", zegt Wansinck.

Ook voor het weekeinde ziet hij het somber in. "Ik hoop dat Nederland niet massaal de schaatsen onderbindt, want het is echt te gevaarlijk. Op boerensloten en vaarten kan wel geschaatst worden, maar het ijs op de grote open stukken is nog veel te onbetrouwbaar om duizenden mensen te dragen."

De KNSB hanteert als uitgangspunt dat er minimaal 10 centimeter ijs moet liggen op het hele traject van een toertocht. Daar is nog geen sprake van. Nederland telt 233 van die georganiseerde tochten, variërend van tien tot een paar honderd kilometer. Friesland heeft met 77 de meeste tochten, Limburg en Zeeland kennen er beide slechts een.

De weersverwachting werkt ook niet echt mee. De eerstkomende vijf dagen voorspelt het KNMI een geleidelijke overgang naar dooi met kans op ijzel of (natte) sneeuw. De temperatuur is tussen de een en zes graden Celsius onder nul.