AMSTERDAM - Imam Eisha Bersham van de Al Fourkaan-moskee in Eindhoven was geen gevaar voor de nationale veiligheid. Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) heeft de imam op 15 juni 2005 daarom onterecht ongewenst verklaard en een verblijfsvergunning geweigerd. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag besloten.

Bekijk video

De rechter vernietigde met zijn uitspraak het besluit van de minister uit 2005 de aanvraag van de imam om verlenging van zijn vergunning voor verblijf als geestelijk voorganger te weigeren. Verdonk baseerde haar besluit destijds op een onderzoek van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Jihad

Volgens de rechter hebben AIVD en minister na onderzoek terecht de conclusie getrokken dat in de Al Fourkaan-moskee in het verleden sprake is geweest van een voedingsbodem voor onder meer het recruteren voor de jihad. Ook bleek dat imam Bersham in het verleden tegenover mogelijke recruteringsactiviteiten in zijn moskee niet zo standvastig is opgetreden als mogelijk was.

Die conclusies van de AIVD zijn volgens de rechter echter niet zo eenduidig dat gezegd kan worden dat de imam persoonlijk en actief betrokken was bij het radicaliseren van een groep moskeebezoekers. Daarom kon de imam volgens de rechter in 2005 geen gevaar voor de nationale veiligheid genoemd worden.

Opgepakt

Na zijn ongewenst verklaring moest de imam Nederland verlaten. Eind 2005 is hij opgepakt en heeft hij enkele dagen in vreemdelingenbewaring gezeten. Het moskeebestuur beschouwde dat als een schending van de eer van een vaderfiguur voor tweeduizend moslims in Eindhoven, legde een woordvoerder donderdag uit. Bersham is daarom in afwachting van een definitieve uitspraak teruggekeerd naar zijn geboorteland Sudan.

Dankbaar

De moskee heeft donderdagochtend al kort contact met hem gehad. De imam reageerde volgens de woordvoerder dankbaar en opgelucht op de beslissing van de rechter. Over zijn toekomst is nog niet gesproken.

Als Bersham zelf bereid is terug te komen naar Nederland dan is hij weer welkom in Eindhoven, legde het moskeebestuur uit. Vervangers en vrijwilligers leidden sinds eind vorig jaar het gebed in de Al Fourkaan-moskee omdat ook de Keniaanse imam Mahmoed als gevaar voor de nationale veiligheid en als ongewenst werd bestempeld. Mahmoed wacht in zijn geboorteland nog de uitkomst van zijn bezwaar af.

Doodgeschoten

De Al Fourkaan-moskee raakte eerder in opspraak nadat twee jonge Marokkaanse jongens uit Eindhoven in Kashmir door grenstroepen werden doodgeschoten. Ze zouden in de Al Fourkaan-moskee zijn geronseld voor al-Qaeda. In februari 2005 trok minister Verdonk de verblijfsvergunningen van twee imams van de moskee al in. Zij zouden willens en wetens bijdragen aan de radicalisering van moslims in Nederland.

Zowel minister Verdonk als de imam kan binnen vier weken hoger beroep aantekenen tegen de uitspraak.