LONDEN - Het internationaal energiebureau IEA wil dat de wereld veel meer kerncentrales krijgt. Die boodschap staat volgende week in een publicatie van het IEA over de internationale energievoorziening, de gezaghebbende World Energy Outlook.

Het IEA is een belangrijk adviesorgaan voor energiebeleid, waarvan Nederland een van de 26 aangesloten landen is. In een vraaggesprek met de Financial Times donderdag zegt de belangrijkste econoom bij het IEA, Fatih Birol, dat politici burgers moeten overtuigen dat kernenergie veilig en noodzakelijk is.

Fossiele brandstof

De afhankelijkheid van een krimpende voorraad fossiele brandstoffen (olie en kolen) en de realiteit van klimaatveranderingen dwingen de internationale gemeenschap tot snelle, nieuwe keuzes, vindt Birol. Volgens hem is kernenergie in vergelijking niet duurder en bovendien is er voldoende uranium op aarde om als brandstof te kunnen dienen voor reactoren.

Zijn oproep komt in een periode dat verscheidene landen juist steeds minder voelen voor uitbreiding van hun aantal kerncentrales of invoering van nucleaire energie. Landen als China, India, de VS en Japan werken aan meer centrales. Groot-Brittannië, Spanje en Duitsland nemen juist meer afstand.

Greenpeace

Milieubeweging Greenpeace reageerde donderdag afwijzend op het advies. "Het is werkelijk teleurstellend dat het IEA blijft bij traditionele energievormen en geen revolutionaire andere vormen bepleit", zei een woordvoerder van de organisatie in Nederland.

Bovendien zou er volgens het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) onvoldoende uranium in de wereld voorhanden zijn die een grote investering in kerncentrales rechtvaardigt, aldus Greenpeace.

Kernwapens

Tegelijkertijd zijn er internationaal grote zorgen over nucleaire programma's zoals die in Iran, die volgens het westen alleen maar zijn bedoeld om kernwapens te ontwikkelen.