DEN HAAG - De politieke partijen kunnen de komende weken tijdens de verkiezingscampagne nog heel wat stemmen winnen. Uit onderzoek van adviesbureau Cendris blijkt donderdag dat bijna een derde (32 procent) van de kiezers nog niet weet op wie men gaat stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november.

De peiling is gehouden onder 200.000 huishoudens. Daaruit komt ook naar voren dat relatief veel kiezers lijken over te stappen naar een andere partij. Van niet-stemmers bij de stembusgang in 2003 weet bijna de helft nu nog niet wat hij op 22 november zal doen.

In het onderzoek, door middel van een vragenlijst, komen persoonlijke zaken als leeftijd, opleiding, beroep, mediagedrag en interesses aan bod. Hierdoor is een verband te leggen tussen de achtergronden van kiezers en hun stemgedrag.

Studenten

Zo blijkt GroenLinks studenten als kiezer kwijt te raken aan de VVD en is de partij vooral in trek bij werklozen. Mensen die overstappen naar de VVD zijn vooral werkzaam in het onderwijs.

PvdA-stemmers wonen vaker in een huurwoning en meer dan in 2003 trekt het CDA gepensioneerden aan. Van de aankomende CDA-stemmers is 45 procent 65-plusser, aldus de onderzoekers.