DEN HAAG - Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) laat onderzoeken of de Haagse imam Fawaz, die filmmaker Theo van Gogh kort voor hij vermoord werd tijdens een preek heeft vervloekt, Nederland uitgezet kan worden. "Ik wil weten wat zijn verblijfsrechtelijke status is", zei Verdonk donderdag voor de EO-radio.

Verdonk vindt dat de uitlatingen van de imam, die ook voormalig VVD-Tweede kamerlid Ayaan Hirsi Ali vervloekte, absoluut niet door de beugel kunnen. "Ik neem dit zwaar." Volgens Verdonk bekijkt het Openbaar Ministerie ook of andere maatregelen tegen de imam mogelijk zijn. De fracties van CDA en VVD drongen daar eerder deze week op aan. Ze opperden onder meer het opleggen van een preekverbod.

Splitsen

Verdonk zou er voorstander van zijn om haar huidige portefeuille in de komende kabinetsperiode te splitsen. Vreemdelingenzaken moet dan onderdeel worden van een nieuw te vormen ministerie van Veiligheid, terwijl Integratie bij Sociale Zaken ondergebracht kan worden.

De VVD-minister sluit terugkeer op haar huidige post niet uit, maar is ook beschikbaar voor ander departement waar veel te doen is. Ze noemde als voorbeeld Onderwijs.