AMSTERDAM - Cineast Theo van Gogh is donderdag twee jaar dood. Op 2 november 2004 werd de 47-jarige filmmaker en columnist door Mohammed B. tijdens het spitsuur in de ochtend in de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost van zijn fiets geschoten. B. sneed vervolgens de hals van Van Gogh door en spieste een brief op zijn lichaam. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf voor de moord.

Bekijk video

Dit jaar vindt er geen officiële herdenkingsbijeenkomst plaats op de plek waar Van Gogh werd vermoord. Vorig jaar organiseerde de gemeente Amsterdam een bijeenkomst waar minister-president Jan Peter Balkenende en burgemeester Job Cohen spraken.

Begin volgend jaar wordt in het nabijgelegen Oosterpark het beeld "De Schreeuw" onthuld ter nagedachtenis aan de filmmaker. Deze onthulling ziet de gemeente als een herdenking.

Herdenking

De Stichting Vrienden van Pim Fortuyn heeft een kleine herdenking georganiseerd in de middag. Rond 14.00 uur komen de vrienden bijeen op de plek van de moord om bloemen neer te leggen. Ook zullen er sprekers zijn, aldus de initiatiefnemers.

De Amsterdamse bioscoop Het Ketelhuis houdt donderdag een herinneringsavond. De laatste film van de filmmaker, 06/05 over de moord op Pim Fortuyn, wordt getoond evenals een aantal korte films over de dood van de regisseur.