EINDHOVEN - De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft donderdagochtend in de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven een Amerikaanse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Dat maakte een woordvoerder van de gemeente Eindhoven bekend.

Om veiligheidsredenen moesten de bewoners van ruim tweehonderd woningen in Meerhoven hun huis verlaten. Het is de eerste van twee grootschalige ontruimingen waar de wijk in een week tijd mee te maken krijgt. Dinsdag 7 november worden ruim zeshonderd woningen elders in Meerhoven ontruimd voor de ruiming van twee andere blindgangers.

De extra ruiming was volgens de gemeente nodig omdat er op korte termijn gebouwd gaat worden in de buurt van de vindplaats van de Amerikaanse duizendponder SAP (een speciale bom om bunkers en landingsbanen te vernietigen).

Bewoners

Om bewoners op de hoogte te houden over de vorderingen van de ruiming gebruikte de gemeente voor het eerst sms. "Bewoners kregen een sms-bericht op hun telefoon zodra het gebied werd vrijgegeven", legt een gemeentewoordvoerder uit.

De afgelopen jaren zijn er al vaker bomruimingen geweest in Meerhoven. De wijk wordt gebouwd op het gebied waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegbasis Welschap lag. Het vliegveld werd toen gebruikt door de Duitsers en is een aantal keer gebombardeerd door de geallieerden.

De kans dat in de toekomst nog meer blindgangers worden gevonden in de directe omgeving van Meerhoven, is groot.