TEHERAN - Iran heeft woensdag prijzen uitgereikt voor de beste spotprenten over de Holocaust die sinds augustus kunnen worden bezichtigd in de hoofdstad Teheran. De omstreden tentoonstelling is een reactie op de Deense cartoons over de profeet Mohammed, die eerder dit jaar in veel islamitische landen voor grote opschudding zorgden.

De winnaar, een Marokkaan, krijgt een geldbedrag van 12.000 euro voor zijn prent waarop een kraanwagen met een davidsster betonblokken plaatst. Die vormen een muur waarop de ingang van het vernietigingskamp Auschwitz staat afgebeeld.

De maker wil zo een vergelijking trekken tussen de situatie van de Palestijnen op de door een Israëlische muur afgescheiden Westelijke Jordaanoever en de massale moord op Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gedeeld tweede zijn een Fransman en een Braziliaan. Derde werd een Iraniër. Hij was de enige die aanwezig bij de prijsuitreiking door de Iraanse minister van Cultuur was. De organisatie Iran Cartoon had in totaal 1100 spotprenten uit een zestigtal landen ontvangen.