MARRUM - Het leger is er woensdagavond in geslaagd met een van pontons gebouwd vlot de eerste van ruim honderd paarden te redden van hun door water omgeven weilandje bij Marrum. De militairen van 105 Brugcompagnie uit Wezep hopen in de loop van de nacht alle dieren van de verdrinkingsdood te redden.


Door de storm is het omliggende land volgestroomd en zitten de paarden klem

De paarden worden met ongeveer vijftien tegelijk in een kraal op de pontons naar het vasteland geduwd door duwbootjes. Duikers hebben tevoren de juiste route uitgestippeld omdat het vaartochtje over ondergelopen weiland langs paaltjes en prikkeldraad moet gaan.


Foto: Wytse Pyt de Jager | Hulpdiensten en boeren staan klaar om de paarden te hulp te schieten

De paarden raakten buitendijks ten noorden van het Friese plaatsje op een hoog punt omringd door water. Ze kwamen in hun benarde positie door plotseling opkomend hoog water als gevolg van de storm.

In de loop van de dag hebben zo'n 120 mensen geprobeerd de dieren op het droge te krijgen. Het lukte achttien paarden en veulens te redden met onder meer kleine bootjes. Voor vijftien paarden kwam hulp de laat.

Burgemeester W. van den Berg van de gemeente Ferwerderadiel, waaronder Marrum valt, zei woensdagavond dat hij laat onderzoeken waarom de eigenaar de paarden niet voor de storm op het droge heeft gebracht. Mogelijk krijgt die ook een claim voor de kosten van de reddingsoperatie.