ROTTERDAM - De tbs'er die vrijdag ontsnapte uit de kliniek De Oldenkotte in Rekken is nog steeds op vrije voeten. Volgens een politiebericht dat het Openbaar Ministerie woensdag verspreidde is de tbs'er, de 44 jarige Kees van der Kruijk, veroordeeld voor een geweldsdelict.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) wil daar niet nader op ingaan maar stelt dat de man geen moord op zijn geweten heeft, zoals eerder in berichten gesuggereerd werd. Justitie heeft niet meteen een opsporingsbericht naar buiten gebracht omdat de man niet tot de meest gevaarlijke categorie tbs'ers behoort. De man wist zich vrijdagavond in het centrum van het naburige Haaksbergen aan zijn begeleiders te onttrekken.

Tweede Kamerlid Joost Eerdmans heeft inmiddels minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin om opheldering gevraagd. Hij wil weten waarom er niet meteen na de ontsnapping groot alarm is geslagen en een opsporingsbericht met signalement is verspreid. "Zo'n man blijft gevaarlijk. Er is veel te laat en te laks op gereageerd."