AMSTERDAM - Soumaya S., een van de zes terreurverdachte in het Piranha-proces, wil voor haar eigen veiligheid niets zeggen over de Haagse As-Soennah-moskee en imam Sjeik Fawaz Jneid. "Ik zit liever nog een tijdje in Vught dan dat mij iets overkomt", zei zij woensdag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, de zogenoemde bunker.

Twee jaar geleden, voor de moord op cineast Theo van Gogh, riep de imam God op zowel Van Gogh als Ayaan Hirsi Ali te belasten met verachting en ziektes. S. zei maandag dat Mohammed Bouyeri, die tot een levenslange celstraf is veroordeeld voor de moord op Van Gogh, bij de preek aanwezig was.

Woensdag zei S. nooit eerder verwensingen als die van Fawaz te hebben gehoord. De rechter vroeg haar diverse malen commentaar te geven op de uitspraken van de imam. Na overleg met haar advocaat zei zij te vrezen voor haar veiligheid. "Ik ken de As-Soennah-moskee als mijn broekzak, ik weet wie Fawaz om zich heen heeft." Zij besloot met de woorden: "Ik geloof in de dag des oordeels."

Stoom afblazen

De imam zei dinsdag in het televisieprogramma Nova dat verwensingen bij de islam horen. "Ik wilde de woede kanaliseren. Ik heb de moslims een andere oplossing voorgehouden. Het is een manier om stoom af te blazen als je op aarde je recht niet kunt krijgen."

In de rechtszaal bleek dat S. vorige week in de rechtszaal is gescheiden van haar man en medeverdachte Nouredine el F. Deze zei woensdag haar 'terug te nemen'. "Dat kan niet zonder mijn toestemming", reageerde S.

Verdachte Mohamed H., die sinds oktober 2005 vastzit, blijft voorlopig in voorlopige hechtenis. De rechtbank zei dat de zaak te groot en complex is om H. vooruitlopend op het vonnis, vermoedelijk eind deze maand, vrij te laten. Justitie heeft volgens zijn advocaat Robert Maanicus alleen een vaag bewijs dat zijn cliënt lid was van een terroristische organisatie en aanslagen voorbereidde.

De zes verdachten in de Piranha-zaak worden ervan verdacht terreuraanslagen te hebben voorbereid op politici en het hoofdkantoor van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.