AMSTERDAM - Vier van de tien Nederlanders kampen met overgewicht. Dat melden diverse mediaop basis van het rapport 'Gezondheid en Gedrag' van de Raad voor deVolksgezondheid en Zorg (RVZ). Het rapport wordt woensdag aangeboden aanstaatssecretaris Clemence Ross van Volksgezondheid.

De stijging van het gewicht is vooral alarmerend bij kinderen van Turkse enMarokkaanse afkomst. Een nationale commissie moet ervoor zorgen dat ouders,gemeenten, scholen, huisartsen en verzekeraars gaan samenwerken om iets aan hetzorgwekkende overgewicht te doen.

De 'dikke' trend komt overwaaien uit de Verenigde Staten waar meer dan de helftvan de bevolking te zwaar is. Bijna een kwart van de Amerikanen lijdt aanobesitas, een ernstige vorm van zwaarlijvigheid. De RVZ adviseert om gezondgedrag te stimuleren zonder de persoonlijke vrijheid te beperken.

Een aantal adviezen zijn onder andere het geven van extra gymnastiekles opschool, beperk reclame voor ongezonde producten, installeer meer trappen en legmeer fietspaden aan.