AMSTERDAM - De 40-jarige Louellar R. is woensdag tot twee jaar celstraf veroordeeld waarvan zes maanden voorwaardelijk voor haar rol in de ontvoering van Claudia Melchers. Zij komt direct vrij omdat ze al ruim een jaar vastzit in voorlopige hechtenis. Het Openbaar Ministerie had drie jaar geëist.

De rechter deed vervroegd uitspraak in de zaak tegen de verdachte, die in de ontvoeringszaak het losgeld moest ophalen. Het definitieve vonnis is op 9 november, tegelijk met het oordeel over twee andere verdachten.

Eén van de hoofddaders in de ontvoeringszaak verblijft in Brazilië. Justitie heeft om zijn uitlevering gevraagd. Een tweede hoofddader zit in voorlopige hechtenis en zijn zaak wordt aangehouden in afwachting van de uitlevering van de andere hoofdverdachte.

Miljonairsdochter Claudia Melchers werd in september vorig jaar ontvoerd uit haar woning in Amsterdam-Zuid. De ontvoerders eisten driehonderd kilo cocaïne in ruil voor haar vrijlating. Melchers stelde voor in plaats daarvan vijf miljoen euro te geven. Enkele dagen later werd Melchers in Arnhem vrijgelaten. Vermoedelijk is het losgeld nooit betaald.