AMSTERDAM - Ongeveer veertig Afghaanse vrouwen en hun kinderen hebben woensdag uit protest boerka's uitgedeeld aan Tweede Kamerleden. De vrouwen protesteren tegen hun uitzetting omdat ze bang zijn dat ze als geëmancipeerde vrouwen in Afghanistan problemen krijgen. Ook willen ze geen boerka meer aan.

Kamerleden van de Naima Azough (GroenLinks) en Krista van Velzen (SP) gingen in gesprek met de Afghaanse vrouwen en probeerden de boerka's uit. De Afghaanse vrouwen vinden dat ze in Nederland een westerse levensstijl hebben aangenomen. Nu ze terug moeten naar Afghanistan zijn ze bang daar bedreigd te worden.

Minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) vindt dat de vrouwen terug kunnen naar Afghanistan. In een ambtsbericht stelde zij in 2004 dat vrouwen zich in het land kunnen accommoderen. De vrouwen hebben in Nederland volgens haar ook laten zien dat zij zich kunnen aanpassen aan omstandigheden. Advocaat Frits Koers die de vrouwen bijstaat, vindt dat die opvatting tegen het 'gezonde emancipatie-verstand' ingaat.