ZWARTEBROEK - Drugshandelaar en ex-autocoureur Charles Z. is dinsdag in zijn woning in het Gelderse Zwartebroek aangehouden. De recherche was al enige tijd bezig met een financieel opsporingsonderzoek naar de 51-jarige crimineel, die de staat nog 22,5 miljoen euro moet betalen aan met drugshandel verdiend geld.

Volgens betrouwbare bronnen deed de politie dinsdagmiddag onder leiding van de rechter-commissaris uit Arnhem een inval in de woning van Z. en zijn 39-jarige vriendin. Daarbij is voor een kapitaal aan geld en goederen, ruim 2000 kilo hasj en een collectie vuurwapens met munitie gevonden. De spullen zijn in beslag genomen, evenals tien dure personenauto's die op het erf geparkeerd stonden.

Commissie-Van Traa

Autocoureur Z. kwam in de jaren tachtig in de drugshandel terecht nadat zijn bloemenzaak failliet ging. Begin jaren negentig belandde hij in de gevangenis, maar bleef van daaruit zijn imperium leiden. Hij liet onder meer zijn drugsinkomsten witwassen door in het buitenland dure sportwagens te kopen. Justitie achtervolgde hem op allerlei manieren, die later zijn onderzocht door de commissie-Van Traa. In 1995 moest de drugshandelaar opnieuw een celstraf uitzitten.

In februari 2000 werd de Zwartebroeker veroordeeld tot het terugbetalen van 62 miljoen gulden aan winst uit criminele activiteiten. Daar is sindsdien over geprocedeerd, totdat vorig jaar in uiterste instantie is besloten dat de staat 22,5 miljoen euro krijgt.

Justitie in Arnhem wilde woensdag niet zeggen of het innen van dit geld aanleiding is geweest voor de inval dinsdag. De 51-jarige drugshandelaar en zijn vriendin zitten vast en het onderzoek is volgens een woordvoerster van Justitie nog lang niet afgerond.