DEN HELDER - De Amelandse reddingsboot Anna Margaretha van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is woensdagochtend omstreeks 08.40 uur op de Waddenzee in zwaar weer omgeslagen. De reddingsboot rukte uit om een Duits schip dat in de buurt van Rottemerplaat in de problemen was geraakt bij te staan.


Foto: Rob Buist l Boot strandt in Lauwersoog

Het Kustwachtcentrum in Den Helder meldde rond kwart voor negen dat het reddingsschip plotseling van de radar verdween en er geen contact meer te krijgen was met de bemanning. De kustwacht zette daarop een helikopter in om de boot te zoeken. Ook Duitsland assisteerde met twee heli's.


Foto: Rob Buist l Kapotte zeedijk in Lauwersoog

Rond half elf kreeg de Nederlandse heli de reddingsboot, die inmiddels weer rechtop in het water lag, in het vizier. Via een mobiele telefoon is er contact geweest met de bemanning. "Op wat lichte verwondingen na is iedereen in orde", aldus het Kustwachtcentrum. Omdat het schip is uitgerust met een zogenoemd kantelsysteem, kon het zichzelf uit het water oprichten.


Foto: Arie Bekker l Berging zeilboot op zeedijk Lauwersoog

Door het omslaan viel alle communicatie- en navigatie apparatuur aan boord uit. De helikopter wist het schip naar de haven van Ameland terug te loodsen.

Door de hevige noordwesterstorm op de Waddenzee en Noordzee, die golven van ruim acht meter hoog veroorzaakte, raakten woensdagochtend verscheidene schepen in de problemen. Rond 11.00 uur waren alle onfortuinlijke vaartuigen terug aan wal of was de situatie op zee onder controle gebracht. Dat meldde het Kustwachtcentrum in Den Helder.