OOSTERBEEK - Emile Ratelband heeft nog niet voldoende ondersteuningsverklaringen ingeleverd bij de negentien kiesdistricten. Ratelband moest, evenals de andere partijen, uiterlijk dinsdagmiddag zijn kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen op 22 januari indienen.

Die lijst moet volgens de Kieswet worden ondersteund met dertig stemmen (handtekeningen) per kiesdistrict. Ratelband heeft volgens een woordvoerder van de Kiesraad in Den Haag nog tot vrijdag de tijd om het tekort aan handtekeningen aan te vullen.

Twee of drie

Op dit moment hebben alleen in Rotterdam meer dan dertig mensen een ondersteuningsverklaring ondertekend. In Leeuwarden waren dat er dinsdagmiddag nog maar twee. Ook in Middelburg was er tot het einde van de middag weinig animo voor het invullen van de ondersteuningsverklaringen. Slechts drie mensen hadden die ingevuld.

Geknoeid?

Toch verwachten de kiesdistricten dat Ratelband voor vrijdag de benodigde ondersteuningsverklaringen heeft. De kiesdistricten beoordelen de lijsten van alle partijen dinsdag op rechtsgeldigheid. Ook controleren zij dan de ondersteuningsverklaringen om er zeker van te zijn dat er niet mee is geknoeid.