ROTTERDAM - 'Topcrimineel' Mink K. blijft in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag besloten. Er zijn nog steeds voldoende redenen om hem langer vast te houden, vinden de rechters.

K. wordt verdacht van de moord op de drugshandelaar Jaap van der Heiden uit Alkmaar. Die werd op 10 april 1993 gedood toen een bom aan zijn voordeur ontplofte. Het Openbaar Ministerie besloot vorige maand een kroongetuige terug te trekken omdat die onbetrouwbaar was gebleken. Daardoor leek een belangrijk deel van het bewijs tegen K. te vervallen.

Kroongetuige

De rechtbank bleek er woensdag echter nog niet helemaal van overtuigd dat de kroongetuige onbetrouwbaar is en wil dit eerst verder onderzoeken. Volgens de rechters is er namelijk enig ondersteunend bewijs voor delen van de verklaringen van de kroongetuige.

De rechtbank gaat kroongetuige D. daarom vanaf 21 november samen met een andere getuige op de zitting aan de tand voelen om een standpunt te kunnen bepalen. De twee getuigen zullen dan uit veiligheidsoverwegingen waarschijnlijk onherkenbaar in de rechtszaal verschijnen.

Dat kroongetuige D. onbetrouwbaar is, bleek volgens justitie niet in de eerste plaats uit zijn verklaringen die hij over de liquidatie aflegde, maar uit zijn verklaringen over leden van het OM. De kroongetuige vertelde onder meer dat hij voormalig officier van justitie Fred Teeven miljoenen had betaald, onder andere voor het doorlaten van een container met cocaïne en het lekken uit een strafdossier.

D. verklaarde dit in 2003 en 2004 in het kader van de zaak tegen Mink K., die eerder in een andere zaak volop met Teeven van doen had gehad. Ook had D. een verhaal over bordeelbezoek van vier andere leden van het OM.

De zaak wordt op 21 november voortgezet. De rechtbank denkt dat de inhoudelijke behandeling van dit proces pas in maart wordt gehouden. Dat is echter nog niet zeker.