RIJSWIJK - De lage temperaturen en de snijdende wind hebben dinsdag problemen in het verkeer veroorzaakt. Lekkend grondwater bevroor op de Utrechtsebaan in Den Haag, waardoor vrijwel de hele dag rijbanen waren afgesloten. Ook de hoofdbaan van de Drechttunnel bij Dordrecht moest in de richting Rotterdam worden afgesloten door ijsvorming.

De afsluitingen leidden tot lange files op de wegen. Ook het treinverkeer had onder de vorst te lijden. De werkzaamheden aan de sporen tussen Arnhem en Nijmegen en Arnhem en Tiel liepen een dag uit.

Over één nacht ijs

De ogen van sportief Nederland waren na een paar dagen vrieskou gericht op het natuurijs. Op het IJsselmeer, aan de Friese kant net onder de Afsluitdijk, waagden de eerste schaatsers zich op het ijs. De Stichting Veilig Natuurijs waarschuwde dinsdag voor een al te groot enthousiasme. "Te veel mensen nemen nog te veel risico's op ijs dat nog lang niet dik genoeg is'', aldus voorzitter T. Heuzen.

De krachtige oostenwind maakt het ijs bovendien onbetrouwbaar. De wind maakt het ijs op veel plekken flinterdun en zit vol hobbels en ribbels. Bovendien zijn er veel wakken, waarschuwde weerman Piet Paulusma. Het ijs van kunstmatige schaatsbanen is wel goed. "Stilstaand, ondiep water koelt sneller af.''

Dooifonds

De Koninklijke Nederlandsche Schaatsersbond Bond KNSB is blij met de kou, omdat daardoor de kans klein is dat schaatsclubs een beroep doen op het dooifonds van de bond. Het fonds is bedoeld om natuurijsclubs in Nederland door zachte winters heen te helpen en werd een jaar geleden ingesteld.

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid verzekerde dinsdag dat de kou geen slachtoffers hoeft te vragen. "Niemand mag doodvriezen in Nederland'', stelde Ross, die nog geen hulpvragen van gemeenten heeft gehad omdat het hen niet lukt bedden te regelen voor dak- en thuislozen. De staatssecretaris wil onderzoek laten doen naar structurele oplossingen voor dak- en thuislozen.

Wintergroente

Het winterweer heeft ook gevolgen voor de prijs van verse groentes. Vooral voor spruiten, prei en boerenkool moet de consument meer betalen als het vriesweer lang aanhoudt, verwacht het veilingconglomeraat The Greenery. "Het aanbod gaat omlaag, omdat de groentes niet van het land gehaald kunnen worden'', stelt een woordvoerder.

Nog veel kouder

Niet alleen in Nederland liet de vrieskou zich voelen. In de Harz in Duitsland daald de temperatuur tot min 17,5 graden, een nieuw record. Een snijdende wind vanaf de Russische steppen deed de gevoelstemperatuur in veel gebieden uitkomen op min 25.

Siberië verheugde zich juist in oplopende temperaturen. Na dagenlange extreme kou steeg het kwik van bijna 60 graden onder nul naar 'slechts' min 43 graden.