AMSTERDAM - Het aantal ambtenaren kan flink worden teruggebracht als de overheid zich wat meer inhoudt. "Als de politiek blijft zeggen dat alles anders moet met onderwijs en met de sociale zekerheid, dan heb je daar ambtenaren voor nodig", aldus PvdA-leider Wouter Bos in een interview met NU.nl.

De PvdA wil dat de overheid doelmatiger gaat werken. Aanvankelijk wilde de partij in de komende vier jaar 60.000 ambtenaren ontslaan, maar dat plan werd door het CPB teruggefloten. "Alle grote partijen hebben van het CPB te horen gekregen dat die ambities inderdaad niet kunnen, maar er kan wel wat", aldus Bos. "Het allerbelangrijkste is dat dan ook de politiek minder ambities heeft."

"Het is tijd om op te houden met steeds maar nieuwe dingen te verzinnen, laten we de bestaande regels goed met elkaar uitvoeren. Dan kun je met minder ambtenaren toe", zegt Bos.

Zorgstelsel

Hoewel de PvdA veel kritiek heeft geuit op het beleid van de kabinetten-Balkenende, wil de partij niet alles terugdraaien. "We kiezen er voor om het land niet in chaos te dompelen. We gaan niet drie jaar tijd verspelen om een nieuw zorgstelsel op te zetten, waardoor verzekeraars weer op een andere manier moeten werken. Moeten patiënten wéér aan een ander systeem wennen", zegt Bos.

De PvdA wil liever "de boel eerlijker maken" binnen het huidige systeem. "Dus de no-claim eruit en inkomenafhankelijke premies."