DEN HAAG - In de VVD nemen de zorgen toe over de verkiezingsuitslag die de partij kan halen bij de stembusgang op 22 november.

In de peilingen staan de liberalen op verlies en volgens sommigen slaagt VVD-lijsttrekker Mark Rutte er onvoldoende in zich te mengen in de tweestrijd tussen CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende en PvdA-lijsttrekker Wouter Bos.

Dinsdag besprak de Tweede Kamerfractie het verloop van de campagne met Rutte. Van felle kritiek op de campagnestijl was geen sprake. Er bleek tevredenheid over Ruttes optreden tijdens het lijsttrekkersdebat op de radio afgelopen zondag, maar ook werd geconstateerd dat in de berichtgeving erover de VVD-leider onzichtbaar bleef.

Aanval

Enkele fractieleden willen daarom dat Rutte steviger de aanval kiest, ook richting coalitiepartner CDA. Ook wordt er wisselend gedacht over hoe groot de rol moet zijn van VVD-ministers als Rita Verdonk, Gerrit Zalm en Henk Kamp.

Rutte heeft zich de kritiek aangetrokken en zal iets feller van zich af proberen te bijten. Hij zei het wel moeilijk te vinden zich tussen Balkenende en Bos te wringen "zonder een soort wethouder Hekking te worden", verwijzend naar het op aandacht beluste typetje van Kees van Kooten en Wim de Bie.

Strategie

Behalve de iets fellere toon is Rutte verder niet van plan zijn strategie aan te passen. De VVD-leider vertrouwt erop dat de kiezers er genoeg van krijgen dat de campagne alleen maar draait om de strijd tussen Balkenende en Bos om het premierschap. Rutte wil zich richten op de inhoud met thema's als economie, veiligheid en onderwijs. Rutte zal zaterdag, tijdens de officiële start van de VVD-campagne in Lunteren, het thema neerzetten waarmee de liberalen zich de komende weken willen onderscheiden.

Rutte wees er woensdag op dat er eerder bewust voor gekozen is om naast hemzelf de drie "VVD-kanonnen" Verdonk, Zalm en Kamp volop in te zetten om de vruchten van het kabinetsbeleid te kunnen plukken.

Bezorgd

Zalm toonde zich woensdag bezorgd dat een nieuw kabinet van CDA en PvdA juist die resultaten van het hervormingsbeleid van het kabinet weer zal laten verdwijnen. Hij waarschuwde dat hier dan een zelfde situatie van "krachteloosheid en machteloosheid" kan ontstaan als bij de grote coalitie van CDA/CSU en SPD in Duitsland.

Zalm toonde wel begrip voor de zorgen over de slechte peilingen, maar hij riep zijn partijgenoten op daar niet te zwaar aan te tillen. Volgens de VVD-bewindsman voert Rutte heel goed campagne.

Zalm sprak de hoop uit dat de fractieleden van de VVD vanaf nu veel op pad gaan om de kiezer te overtuigen. "Er zal nog veel van de VVD gehoord worden."