GRONINGEN - Het verkeer in het noorden van het land heeft woensdagochtend hinder ondervonden van zware windstoten. Dat maakte het KNMI bekend. De storm bereikte in de vroege ochtend windkracht 10. In Lauwersoog werden windstoten gemeten met een snelheid van 115 kilometer per uur. In de haven van Delfzijl is de hoogste waterstand uit de geschiedenis van die stad gemeten.

Bekijk video


Foto: W.P. de Jager | Beschadigde auto's in Holwerd

Hoewel het dinsdagnacht flink heeft gewaaid en het water een recordhoogte van bijna vijf meter boven NAP bereikte, bleef de schade beperkt tot een aantal omgevallen bomen.


Foto: Henri van Dijk | Boom valt op auto in Someren. Bestuurder was kort daarvoor uitgestapt om andere schade te bekijken

In de provincie Groningen vielen bomen en takken op de weg en bij de tien tot twintig ongevallen ontstond vooral materiële schade.


Foto: Gert-Jan van der Ploeg | Omgevallen boom in Enkhuizen

In Lauwersoog liep de parkeerplaats van de visafslag onder water. Even daarvoor had de politie enkele slapende vrachtwagenchauffeurs in hun cabines gewaarschuwd. Ze kon niet voorkomen dat enkele auto's forse schade opliepen of wegdreven. Enkele bedrijven in de buurt liepen ook waterschade op.


Foto: Carry Siesling | Boom omgevallen in Leeuwarden

Bij de politie in Friesland zijn in de nacht van dinsdag op woensdag tientallen meldingen binnengekomen over omgewaaide bomen in de provincie. Op de pier in Holwerd, waar de boot naar Ameland vertrekt, drijven auto's in het water. Volgens een woordvoerder van de politie kunnen de auto's niet de zee in drijven, omdat om de pier hekwerk staat.


Foto: Pieter Nederlof | Monumentale boom beschadigd, Nieuwerkerk aan den IJssel

De brandweer is woensdagmorgen begonnen met een grote reddingsoperatie van zeker honderd paarden die bij het Friese Marrum buitendijks stonden. De dieren kunnen geen kant op, omdat door de storm het omliggende land is volgestroomd. Negentien paarden zijn inmiddels verdronken, meldt de brandweer woensdagmiddag.

De brandweer probeert met boten de paarden te redden. Het is onduidelijk hoe lang de reddingsoperatie nog gaat duren.


Foto: Gieny boersma | Stormschade aan het strand van Katwijk

De dieren staan buitendijks op een hoog punt. Door de storm is het omliggende land volgestroomd en zitten de paarden klem. De brandweer en It Fryske Gea proberen met boten naar het eilandje te varen om de dieren daar weg te drijven. De paarden moeten dan zelf 500 meter naar de Waddenzeedijk zwemmen. Of dat zal lukken is onzeker.

"Paarden kunnen zwemmen, maar we weten niet wat hun conditie is want ze staan in de kou. De meningen over de aanpak zijn verdeeld", aldus Minnema. Een aantal dieren eerder is al verdronken.


Foto: Lars Eefting | Schade door storm Groningen

Het land waar de paarden staan is van It Fryske Gea. De organisatie heeft dinsdag al alle dieren die buitendijks stonden uit voorzorg geëvacueerd. "Maar met deze dieren lukte dat niet meer", aldus Minnema.


Foto: Peter van Zetten | Boom valt over twee auto's Rijswijk

In Harkema raakte een automobilist gewond toen hij tegen een omgevallen boom reed. De brandweer moest hem uit zijn auto bevrijden.

Treinverkeer

Het treinverkeer tussen Zwolle en Groningen is ontregeld omdat in de buurt van Assen een boom op het spoor is gevallen. Reizigers moeten daar rekening houden met een vertraging van een uur. Ook op het traject tussen Utrecht en Woerden waaide een boom op het spoor, maar daar is het treinverkeer inmiddels hervat.


Foto: Jelte Arntzen | Hoog water zet haven Terschelling onder water

Het verkeer op de snelwegen ondervindt volgens de VerkeersInformatieDienst hinder van het weer, maar de overlast is niet extreem.

Recordhoogte

In de haven van Delfzijl is woensdagochtend de hoogste waterstand uit de geschiedenis van die stad gemeten. Volgens het KNMI stond het peil op 4,83 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP).

Normaliter staat het water in de haven gedurende de vroege ochtend niet hoger dan 1,37 meter boven NAP. De zware noordwesterstorm die de stad 's nachts teisterde bracht het peil echter tot recordhoogte. Tegen de middag zette de daling in en bevond het peil zich op 1,00 meter.

Het vorige record stamt uit het jaar 1825. Toen werd in Delfzijl een waterstand van 4,60 meter boven NAP gemeten.