NELSON - Prins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun gevolg hebben woensdag in Nieuw-Zeeland een voorzorgslanding gemaakt. Ze hingen na vertrek van het vliegveld bij Nelson drie minuten met een speciaal geregelde Jetstream 32 in de lucht, toen ze een brandlucht roken. Ook werd voor in het toestel enige rook gezien.

Kort na de voorzorgslanding konden ze een lijnvlucht nemen naar Wellington, waar de Nederlandse gemeenschap wachtte.

Het paar leek niet erg geschrokken toen het op het vliegveld terugkeerde en daar stuitte op de meegereisde Nederlandse pers, die met een andere vlucht naar Christchurch zou vliegen. Daar wordt het programma van het officiële bezoek aan Nieuw-Zeeland donderdag voorgezet.

Airco

Het programma van woensdag liep geen noemenswaardige vertraging op. Wat er precies met de Jetstream aan de hand was, werd niet snel duidelijk. Volgens onbevestigde berichten was het gewoon een slecht werkende airco.

Prins en prinses bezochten in Nelson onder meer een wijnboerderij, een mossel- en oesterveredelingsbedrijf en een standbeeld van Abel Tasman. De Nieuw-Zeelanders vinden de Nederlandse mosselen, de kleine zogenoemde blauwe mosselen, maar niets, zo bleek. "Ze zien ze eigenlijk een beetje als afval", aldus manager Nico van Loon, al twaalf jaar in Nieuw-Zeeland. De Nieuw-Zeelanders eten liever de groene mossel, die zo kolossaal is dat er hapjes van moeten worden genomen. Daar moeten Nederlanders weer aan wennen.

Rommeltje

Bij het beeld van Abel Tasman werd het een vrolijk rommeltje. "In 't vlees ben je mooier dan op de foto!", riep een Nederlandse immigrant Alexander toe. Die maakte een quasi verwijt aan de fotografen. Hij kreeg een doos dropjes van weer een andere Nederlander. De omgekeerde wereld, vond de prins. "Mensen in het buitenland zitten juist altijd te gillen om drop", lachte hij. Maar hij nam ze lekker mee.

Oranjefans

Prins en prinses gingen op de foto met het handjevol toegestroomde Oranjefans. Het was jij'en en jou'en en de prinses vertelde de mensen dat het uitstekend gaat met haar "Perfect!"

Woensdag was ze ook gewoon met een heli gevlogen. Vorige week zag ze daar vanaf, omdat er toen meer en langere vluchten waren voorzien en ze gewoon niet zo lekker was.

Beeld

"We gaan naar het beeld kijken, gaan jullie mee?", vroeg Alexander de belangstellen tenslotte. Natuurlijk ging het hele kluitje mee. A. Smulders, de initiatiefnemer voor het beeld van de man die in 1642 Nieuw-Zeeland als eerste westerling ontwaarde, had de dag van zijn leven. De prins legde hem herhaaldelijk de hand op de rug en Smulders zag zowaar kans prinses Máxima een kus te ontstelen.

De Nieuw-Zeelanders laten zich de kop niet op hol jagen door het prinselijk bezoek. Ze ontvangen de Prins van Oranje en zijn vrouw af en toe doodleuk in korte broek. Het stel is van harte welkom, maar aan overdreven plichtplegingen wordt, behalve het spectaculaire welkomstceremonieel dinsdag in Wellington, niet veel gedaan. De Nederlandse immigranten lijken de ongecompliceerde houding te hebben overgenomen.